Een diepgaande verkenning van je emoties en gevoelens

Een depressie beïnvloedt niet alleen je gevoelens maar ook je gedachten en gedrag. Er wordt gesproken van een depressie als de klachten van somberheid minimaals 2 weken aanhouden. Wel 20% van de Nederlanders heeft ooit wel eens een depressie ervaren. In deze toestand is de blik op de wereld vaak somber en worden negatieve gedachten overheersend, wat kan leiden tot een vicieuze cirkel van neerslachtigheid.

Wanneer je minstens twee jaar lang constant depressief bent, spreek je van een Dysthyme Stoornis. Als je te maken hebt met zware klachten of afwisselende goede en slechte periodes, kan er sprake zijn van een bipolaire stoornis. Een postnatale of postpartum depressie is een depressie die na de bevalling ontstaat. Er bestaat ook zoiets als een 'episode', waarbij je een periode van depressie ervaart. Terugkerende depressies worden recidiverende depressies genoemd.

Niet één aanwijsbare oorzaak

De eerste signalen van een depressie kunnen somberheid, lusteloosheid, leegte, besluiteloosheid, gebrek aan plezier, gebrek aan motivatie en soms zelfs schaamtegevoelens zijn. Depressie kan op verschillende manieren tot uiting komen en kan variëren bij zowel jongeren als ouderen.

Biologische factoren, zoals genetische aanleg en hormonale veranderingen, kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van een depressie. Dit complexe proces wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals erfelijke eigenschappen, hormonale disbalans, leefstijl en interacties met anderen. Lichamelijke factoren, zoals drugs- en alcoholgebruik, bijwerkingen van medicijnen en ziekten, kunnen ook bijdragen aan sombere gevoelens. Daarnaast kunnen sociale factoren, zoals het ervaren van traumatische gebeurtenissen, eenzaamheid en het wegvallen van sociale steun, leiden tot depressiviteit. Bepaalde persoonlijke factoren, zoals een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen, kunnen ook een oorzaak zijn van het ontwikkelen van een depressie.

Je staat er niet alleen voor

Wanneer je worstelt met een depressie en je geen uitweg meer ziet, kan professionele hulp een waardevolle oplossing bieden. Het is belangrijk om een depressie tijdig te behandelen. De eerste stap naar herstel is het erkennen van je depressieve symptomen. Een psycholoog zal zich richten op twee belangrijke factoren die een depressie in stand houden: je activiteitenpatroon en de (vaak automatische) negatieve gedachten. Deze patronen worden aangepakt om te helpen jouw depressie te overwinnen.

Naast persoonlijk advies van je psycholoog, is het altijd raadzaam jezelf rust te kunnen. Herstel van je klachten begint bij een vast ritme en ontspannende activiteiten. Een regelmatig slaapritme kan ook helpen om meer rust en structuur in je leven te krijgen.

Als taken te overweldigend worden, maak dan prioriteiten en plan niet de hele dag vol. Neem de tijd om één taak tegelijk aan te pakken en voel je niet verplicht om alles in één keer op te lossen. Beweeg regelmatig gedurende de dag, zelfs een korte wandeling of fietstocht kan al helpen. Let ook goed op je voeding en probeer voldoende gezond en onbewerkt voedsel te eten. Doe dingen waar je blij van wordt en schrijf je gedachten op om ruimte in je hoofd te creëren en meer overzicht te krijgen.

Onze werkwijze

Bij Goedebuur geloven we in een holistische benadering, waarbij we lichaam en geest behandelen en aandacht besteden aan voeding en maatschappelijke situatie. Onze behandelingen zijn op maat gemaakt, gericht op het formuleren van behandeldoelen die aansluiten bij uw behoeften.

Laat een psycholoog met je meedenken en meld je aan. Iedere behandeling is op maat.