Een destructieve dans met voeding

Een eetprobleem ontstaat wanneer iemand te veel bezig is met eten of juist niet eten. Dit kan veroorzaakt worden door onzekerheid over het uiterlijk, de behoefte om ergens bij te horen, emotionele troost zoeken in overmatig eten, of angst voor bepaalde voedselsoorten. Verschijnselen van een eetprobleem kunnen onder andere zijn: angst om aan te komen, obsessie met eten, een negatief zelfbeeld, pogingen om af te vallen door extreme methoden, regelmatige eetbuien, ondervoeding en een negatieve invloed op het sociale leven.

Oorzaken van een eetstoornis: een complexe puzzel

Het ontstaan van een eetprobleem is veelzijdig, maar bepaalde factoren verhogen het risico hierop. Erfelijkheid speelt een rol, dus als eetproblemen voorkomen in je familie, heb je zelf ook een grotere kans er last van te krijgen. Daarnaast kan de omgeving waarin je opgroeit een oorzaak zijn, zoals een focus op gewicht en uiterlijk in je gezin, een sport waarbij gewicht belangrijk is, of de invloed van sociale media, tv en tijdschriften. Traumatische gebeurtenissen zoals scheiding, pesten, mishandeling, seksueel misbruik of verlies van een vriend kunnen ook leiden tot een eetprobleem. Eten (of juist niet eten) kan dan als een uitweg voelen van andere psychische klachten en een gevoel van controle geven over iets vervelends in het leven. Daarnaast kan angst voor het proberen van nieuw voedsel een rol spelen.

Voeding voor de ziel

Een effectieve behandeling om met je eetstoornis om te gaan bestaat uit meerdere elementen. Allereerst is het van belang om jouw eetpatronen en relatie tot eten beter te begrijpen. Vervolgens leer je een gezonde leefstijl aan, waarbij je de juiste voeding en beweging leert integreren. Daarnaast biedt behandeling door een diëtist en psycholoog bij Goedebuur de mogelijkheid om negatieve gedachten over jezelf en voeding te transformeren. Bijvoorbeeld, cognitieve gedragstherapie helpt je om anders te denken, waardoor je je ook beter zal voelen. Interpersoonlijke therapie richt zich op het analyseren van je relaties met anderen, zodat je in staat bent om problemen tijdig te identificeren en aan te pakken. Dit alles leidt tot een verhoogd zelfvertrouwen en de weg naar herstel van je eetprobleem.

Onze werkwijze

Bij Goedebuur geloven we in een holistische benadering, waarbij we lichaam en geest behandelen en aandacht besteden aan voeding en maatschappelijke situatie. Onze behandelingen zijn op maat gemaakt, gericht op het formuleren van behandeldoelen die aansluiten bij uw behoeften.

Laat een psycholoog met je meedenken en meld je aan. Iedere behandeling is op maat.