Vastgekluisterd door dwang

Een dwangstoornis wordt gekenmerkt door ongewenste gedachten (dwanggedachtes) en/of rituele handelingen (dwanghandelingen). Je voelt spanning en angst als je deze gedachten en handelingen niet uitvoert. De handelingen moeten vaak worden uitgevoerd volgens vaste regels. Het uitvoeren ervan kan tijdelijke verlichting geven, maar veroorzaakt veelal problemen op werk, school of bij sociale interacties. Dwang is een vorm van angst waarbij je last hebt van terugkerende negatieve gedachten en dwangmatige handelingen.

Een uiting van angst

Een dwangstoornis kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder erfelijke aanleg, karaktereigenschappen en levensgebeurtenissen. Erfelijkheid speelt een rol in hoe snel iemand angstig is. Als je verlegen bent of veel stress ervaart, is er een grotere kans om angstproblemen te ontwikkelen. Soms ontstaan dwanggedachten en/of handelingen als gevolg van een ingrijpende traumatische gebeurtenis. We zien dat dwangstoornissen vaker voorkomen bij mensen die kampen met een depressie of verslaving.

Door middel van gesprekken en oefeningen leer je om op een andere manier te denken en voelen over je klachten, wat resulteert in veranderingen in je gedrag. Je leert om de situaties te herkennen waarin je dwanghandelingen doet en om anders te denken in die situaties. Hierdoor zul je niet langer het gevoel hebben dat je de dwanghandelingen moet uitvoeren. Samen met de behandelaar ga je leren om dingen te doen die je eng vindt.

Onze werkwijze

Bij Goedebuur geloven we in een holistische benadering, waarbij we lichaam en geest behandelen en aandacht besteden aan voeding en maatschappelijke situatie. Onze behandelingen zijn op maat gemaakt, gericht op het formuleren van behandeldoelen die aansluiten bij uw behoeften.

Laat een psycholoog met je meedenken en meld je aan. Iedere behandeling is op maat.