Seksuele klachten: maar weinig mensen zoeken hulp

Slechts een minderheid van de mensen die hulp nodig hebben op het gebied van seksualiteit, ontvangt daadwerkelijk passende ondersteuning. Het komt vaak voor dat zorgverleners ten onrechte aannemen dat mensen zelf wel om hulp zullen vragen, terwijl dit vaak niet het geval is. Omdat seksuele klachten vaak voorkomen in combinatie met de klacht waarvoor iemand zich aanmeldt bij Goedebuur, vinden wij het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden.

Aandacht voor seksuele problemen

Bij Goedebuur vinden we het essentieel om aandacht te besteden aan seksualiteit. Mensen hebben behoefte aan aanraking, plezier, troost, contact en genot. De manier waarop mensen hun seksualiteit ervaren en zich seksueel gedragen, kan veel vertellen over hun relaties met anderen en zichzelf, hoe ze hechten, hun emotionele regulatie, en hoe ze omgaan met kwetsbaarheid en autonomie. Het negeren of verstoren van seksualiteit kan leiden tot het in stand houden of verergeren van psychische problemen, of op zijn minst de kwaliteit van leven verminderen.

Als iemand last heeft van seksuele problemen, gaat dat vaak gepaard met depressieve stoornissen, psychotische stoornissen en middelenmisbruik. Bovendien kunnen langdurige stress en traumatische gebeurtenissen, zoals seksueel geweld, leiden tot problemen met het seksueel functioneren en de seksuele interactie met de partner.

Herken je klachten

Er kan gesproken worden over een zogeheten seksuele disfunctie in een van de volgende gevallen:
- Verminderd seksueel verlangen: een aanhoudende of terugkerende afwezigheid van erotische gedachten, fantasieën en verlangen naar seksuele activiteit.
- Erectiestoornis: problemen met het krijgen of behouden van een erectie tijdens seksuele activiteit, evenals een afname in de stevigheid van de erectie.
- Premature zaadlozing: het voortijdig optreden van ejaculatie binnen een minuut na penetratie, voordat de persoon dit wenst.
- Geremde zaadlozing of anorgasmie: vertraging van de ejaculatie, onregelmatige ejaculatie of het uitblijven van ejaculatie in bijna alle seksuele situaties.
- Pijn/penetratiestoornis betreft aanhoudende problemen bij iets inbrengen in de vagina, inclusief pijn in het gebied van de vulva of de onderbuik en angst voor deze pijn. Evenals spanning of aanspanning van de bekkenbodemspieren tijdens pogingen tot penetratie van de vagina.
- Orgasmestoornis omvat aanzienlijke vertraging, frequente afwezigheid of verminderde intensiteit van orgasmes.

Bij de behandeling van seksuele problemen is het belangrijk om te weten dat het doel niet altijd is om het seksueel functioneren te verbeteren. Soms is dit fysiek niet mogelijk. In plaats daarvan kunnen de behandeldoelen gericht zijn op het vergroten van acceptatie, tevredenheid, welzijn of het verbeteren van de seksuele relatie. Samen met de behandelaar wordt gekeken welke psychologische en/of psychotherapeutische behandeling het beste past op basis van eigen expertise en uw ervaringen.

Onze werkwijze

Bij Goedebuur geloven we in een holistische benadering, waarbij we lichaam en geest behandelen en aandacht besteden aan voeding en maatschappelijke situatie. Onze behandelingen zijn op maat gemaakt, gericht op het formuleren van behandeldoelen die aansluiten bij uw behoeften.

Laat een psycholoog met je meedenken en meld je aan. Iedere behandeling is op maat.