Slaapproblemen kent verstrekkende geestelijke en lichamelijke gevolgen

Naar schatting lijdt ongeveer 30% van de bevolking aan allerlei vormen van slaapproblemen. De meest voorkomende vorm daarvan is slapeloosheid, die zelfs ongeveer 10% van hen in de greep houdt als een chronische aandoening. Aangezien slaap een vitale basisbehoefte is die cruciale lichaamsfuncties reguleert, zoals hormonen en hersenfuncties, heeft het aanzienlijke invloed op onze dagelijkse stemming en intellectuele prestaties.

Een slaapstoornis is meer dan slapeloosheid. Er bestaan allerlei soorten slaapklachten. Grofweg maken we onderscheidt tussen primaire en secundaire slaapklachten. Secundaire stoornissen gaan gepaard met andere psychische of somatische ziekten of worden veroorzaakt door het gebruik van chemicaliën zoals drugs en stimulerende middelen. De primaire slaapstoornissen zijn in te delen in 2 algemene categorieën.

Allerlei verschillende slaapstoornissen

De vijf meest voorkomende verschillende soorten slaapstoornissen die de hoeveelheid slaap die u krijgt, de duur ervan en uw slaapritme kunnen beïnvloeden:

- Insomnie: dit is wanneer u moeite hebt om in slaap te vallen, niet goed kunt doorslapen of simpelweg niet kunt slapen.
- Hypersomnie: dit is wanneer u overdreven veel slaapt, zowel 's nachts als overdag slaperig bent en moeite hebt om wakker te blijven.
- Circadiane ritme slaapstoornis: dit is wanneer uw interne biologische klok, die bepaalt wanneer u slaperig bent of juist wakker en alert, verstoord is. Dit kan gebeuren zonder dat u naar een andere tijdzone reist, zoals bij een jetlag.
- Vertraagde Slaapfasesyndroom (DSPS): dit is wanneer uw slaap-waakritme verschoven is naar minimaal twee uur later dan normaal.
- Narcolepsie: dit is wanneer u plotseling in slaap valt of uw spieren verslappen, vaak als reactie op onverwachte emoties. Gelukkig is narcolepsie zeldzaam en kan het goed onder controle gehouden worden met medicatie en een gezonde levensstijl.

Daarnaast zijn er drie categorieën veel voorkomende slaapstoornissen die de kwaliteit van uw slaap beïnvloeden.

- Ademhalingsstoornissen: waarbij de ademhaling tijdens de slaap wordt verstoord. De meest voorkomende stoornis in deze categorie is slaap apneu, waarbij de ademhaling plotseling stopt en de hersenen een signaal sturen om wakker te worden. Dit kan leiden tot overdag in slaap vallen en vermoeidheid.
- Slaap gerelateerde bewegingsstoornissen, waarbij ongecontroleerde bewegingen of lichamelijke ongemakken optreden tijdens de slaap. Voorbeelden hiervan zijn onrustige benen, periodieke schokkende bewegingen van de benen en tandenknarsen.
- Parasomnieën, waarbij ongewenst gedrag tijdens de slaap plaatsvindt. Dit kan slaapwandelen, nachtmerries, slaapparalyses, hallucinaties, nachtterreur of eetaanvallen omvatten.

Er is niet noodzakelijk één specifieke slaapstoornis die u heeft. Uw slaapproblemen kunnen veroorzaakt worden door één of meerdere factoren die ten grondslag liggen.

De oorzaak van uw slaapklachten

Door te achterhalen waarom u moeite heeft met slapen, kunnen we de best passende behandeling bieden. De therapie die we voor uw slaapprobleem aanraden, hangt af van uw specifieke klachten en de onderliggende oorzaken. Zodra we een diagnose hebben gesteld, zullen we een geschikte behandeling voorstellen. Bij Goedebuur maken we vaak gebruik van cognitieve gedragstherapie (CGT), slaaprestrictie en lichttherapie om slaapproblemen aan te pakken. Het is belangrijk te weten dat slaaphygiëne en het aanpassen van uw levensstijl de meest cruciale behandelwijzen zijn bij slaapklachten.

Bewustwording en begrip zijn kernpunten bij het omgaan met slaapklachten. Hierbij kost het tijd om nieuwe gewoontes aan te leren, omdat onze hersenen eraan moeten wennen. Herhaling is essentieel. Hoe vaker we iets doen, hoe beter het beklijft. Het belangrijkste bij het veranderen van gewoonten is om realistische doelen te stellen en niet te veel tegelijk te willen veranderen.

Indien je al alle suggesties en aanbevelingen hebt uitgeprobeerd om je slaap te verbeteren, maar je blijft desondanks last hebben van een onrustige nachtrust, dan zou er mogelijk sprake kunnen zijn van een slaapstoornis. Het volgen van therapie kan hierbij behulpzaam zijn.

Onze werkwijze

Bij Goedebuur geloven we in een holistische benadering, waarbij we lichaam en geest behandelen en aandacht besteden aan voeding en maatschappelijke situatie. Onze behandelingen zijn op maat gemaakt, gericht op het formuleren van behandeldoelen die aansluiten bij uw behoeften.

Laat een psycholoog met je meedenken en meld je aan. Iedere behandeling is op maat.