Vergoeding

Behandeling en vergoedingen bij Goedebuur

Jouw behandeling bij Goedebuur wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat in alle gevallen een deel van de behandeling wordt vergoed. De hoeveelheid of de hoogte van het percentage dat wordt vergoed is afhankelijk van het type polis dat je hebt en de vraag of Goedebuur een contract heeft met jouw verzekeraar.

In 2024 heeft Goedebuur contracten met DSW (en de labels die onder DSW vallen) en Achmea (Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis en De Friesland). Zij vergoeden een deel van de behandeling. Het deel dat zij niet vergoeden hoef jij niet te betalen. Aan het einde van het jaar wordt duidelijk met welke verzekeraars wij in 2025 een contract hebben. Het is dus goed om dan te kijken welke dat zijn.

Met alle andere verzekeraars heeft Goedebuur geen contract en is het afhankelijk van jouw polis hoeveel jouw verzekeraar vergoedt en hoeveel je zelf moet bijbetalen. Goedebuur vraagt jou minimaal 80% te betalen van de factuur die je maandelijks ontvangt. Op deze factuur staan de tarieven zoals die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit en deze tarieven zijn de basis tarieven die worden gebruikt in de GGZ in Nederland. In 2025 zal dit percentage verhoogd worden naar 90%.

Dit betekent concreet voor een gemiddelde behandeling bij Goedebuur (in 2024):

  • Je hebt een restitutiepolis en hoeft zelf geen extra betaling te doen los van een mogelijk eigen risico. Voorbeeld van dit type polis is Menzis Basis Vrij.
  • Je hebt een natura polis waarvan de verzekeraar aangeeft dat er 90% wordt vergoed van het “laagst gecontracteerde tarief”. Dit betekent in de praktijk dat er 85% wordt vergoed en dat je zelf geen extra betaling hoeft te doen los van je eigen risico.
  • Je hebt een natura polis waarvan de verzekeraar aangeeft dat 80% wordt vergoed van het “laagst gecontracteerde tarief”. Dit betekent in de praktijk dat er 76% wordt vergoed van je factuur los van je eigen risico. Maandelijks ga je dus 4% van de factuur zelf betalen.
  • Je hebt een natura polis waarvan de verzekeraar aangeeft dat 75% wordt vergoed van het “laagst gecontracteerde tarief”. Dit betekent in de praktijk dat er 65% wordt vergoed van je factuur los van je eigen risico. Maandelijks ga je dus 15% van de factuur zelf betalen.
  • Je hebt een natura polis waarvan de verzekeraar aangeeft dat 70% wordt vergoed van het “laagst gecontracteerde tarief”. Dit betekent in de praktijk dat er 60% wordt vergoed van je factuur los van je eigen risico. Maandelijks ga je dus 20% van de factuur zelf betalen.
  • Je hebt een natura polis waarvan de verzekeraar aangeeft dat 65% of zelfs maar 60% wordt vergoed van het “laagst gecontracteerde tarief”. Dit betekent in de praktijk dat er 56% wordt vergoed van je factuur los van je eigen risico. Maandelijks ga je dus 24% van de factuur zelf betalen.

LET OP

De behandeling begint met een intake bij een regiebehandelaar waaraan kosten verbonden zijn. Dit kan een psychiater, klinisch psycholoog of psychotherapeut zijn. Een intake duurt gemiddeld 90 minuten en deze behandelaren hebben een hoog tarief (bijvoorbeeld; 90 minuten intake bij een psychiater levert een factuur op van €698,45. Bij een polis die 65% vergoedt betaal je voor deze afspraak dus €98,90 zelf). Je eerste factuur zal daarom hoger zijn in verhouding tot latere facturen. Dit trekt later in je behandeling bij en komen dan uit op de genoemde gemiddelde bedragen hierboven. Omdat het percentage in 2025 naar 90% gaan, zullen de kosten met deze genoemde vergoedingen dus wat hoger liggen. In sommige gevallen kunnen ook de kosten van e-mail en telefoongesprekken gefactureerd worden als het behandelinhoudelijke conversaties zijn.